Waar op letten als ik een bouwkavel koop

Waar moet ik op letten als ik een bouwkavel koop?

Hoe leuk is het om bezig te zijn met uw woon carrière. Of u nu latent of actief zoekend bent, huizen kijken is altijd plezierig.
Heeft u er trouwens ook weleens over nagedacht om zelf een woning te laten bouwen? Een woning die bij u past als een jas, met precies het gewenste prijskaartje en een indeling die voor nu en de toekomst handig voor u is.

We geven u hier dan graag enkele tips als u een bouwkavel wilt gaan kopen.

1./
Van groot belang zijn de afmeting van de kavel én het bouwvlak: past uw droomwoning erop, heeft u dan nog genoeg tuin over? Past het eventuele bijgebouw (garage/veranda) nog aan uw huis of los op de kavel?

2./
Uiteindelijk bepaalt de vorm van het bouwvlak het type nieuwbouwwoning: een vierkante/rechthoekige kavel biedt meer mogelijkheden dan een lange, smalle kavel.

3./
Welke bestemming heeft het stuk grond: zit er op de kavel al een woonbestemming? Top, bouwen maar. Is dit nog agrarisch of bedrijfsmatig? Niet getreurd, zet een wijziging in gang in het bestemmingsplan (maar u moet wel iets meer geduld hebben).

4./
Wat zijn de specifieke bebouwingsvoorschriften voor uw bouwgrond. Hiermee zorgt de gemeente ervoor dat uw woning past en op gaat in het omliggende straatbeeld. Moeten de auto’s bijvoorbeeld achter de voorgevellijn geparkeerd worden? Hoe hoog mag de heg of schutting (erfafscheiding) worden, mag de voortuin helemaal verhard worden?

5./
Is er ook een specifiek beeldkwaliteitsplan? Zijn er richtlijnen voor de goot- en nokhoogte, hoeveel inhoud mag uw woning maximaal hebben, hoeveel graden moet de dakhelling minimaal zijn, welk kleurgebruik is vereist?

6./
Is de grond al bouwrijp, kortom is er een schoongrondverklaring aanwezig? Moet er wel echt perse geheid worden, hoe zwaar is uw woning?

Money, money, money

Nu u beter weet waarop u moet letten bij het kopen van een kavel, kan de zoektocht actief ingezet gaan worden. We kunnen u uit ervaring vertellen: er kan een hoop op u af komen. 

En dan bent u alleen nog maar bezig met de grond, dan moet het huis nog ontworpen en gebouwd gaan worden…. Hoe verhoudt dit zich allemaal wel niet tot uw budget?

Bungalette ontzorgt

Met Bungalette hebben we hier al op voorgesorteerd: ons woonconcept is geschikt voor iedere kavel, past in het beeldkwaliteitsplan en het allerbelangrijkste: het past in uw budget.

Een kant en klare woning, volledig uitgedacht door specialisten op hun vakgebied. Zo maken we vrijstaand wonen, met volop comfort en gemak, opeens wél bereikbaar voor u!

Terug naar boven